Araştırmalar doğum sonrasında ilk 6 ayda gözlenen gelişim hızının ergenlik döneminde yeniden gözlemlendiğini gösteriyor. Önergenlik döneminde hızlanan bu hızlı bedensel gelişim, ergenliğin fizyolojik gelişmelerle başlamaktadır.
Hem beyin hem de genlerin gelişiminin çok hızlandığı ergenlik döneminin bir dönüm noktası olduğu bir gerçektir. Çocukluktan yetişkinliğe dönüşü içeren ergenlik döneminde, her dönüşte olduğu gibi adımların ritmi de değişir. Girilen bu yeni yolda, anne baba ve çocuğun birlikte yeni bir ritim bulması gerekmektedir.
İşte bu amaçla hayatın canlı yayınında her an yer alan siz anne babalarla bu bülteni paylaşıyoruz.
İçinde bulunduğunuz bu önergenlik döneminde çocuklarımızın gelişim özelliklerine bir göz atarak ergenle iletişim yolları hakkında sizleri bilgilendirmek ve bu yolları kullanarak çocuklarımıza ders çalışma alışkanlıkları kazandırma konusunda sizlere destek olmak istedik.
Yapılan araştırmalar sonucu beynimizin 12–25 yaş arasında ciddi anlamda yeniden düzenlendiği tespit edilmiştir. Eskiden ilköğretim çağının sonunda tamamlandığı düşünülen beyin gelişimi aslında ergenlikte büyük bir hızla bir yeniden yapılanma süreci ile devam ediyor.
Peki, bilişsel potansiyelin bu kadar arttığı bir dönemde ergenler neden bu kadar tutarsız bir tablo çiziyor? Çünkü ilk zamanlar her şeyin başlangıcında olduğu gibi acemilikle geçiyor ve beyin görevini ancak sakarca yerine getirebiliyor.
Çocuğunuzun kaygıları artabilir. Yeterince güzel ya da yakışıklı olup olmadıkları ile ilgili, boyları ile ilgili, sakarlıkları ile ilgili olarak kaygılar hissedebilirler. Kendilerini yetersiz görebilirler.küçük şeylere üzülebilir, sık sık öfkeye kapılabilirler. Yalnızlık istekleri artabilir. Odalarında saatlerce vakit geçirmek isteyebilirler. Zamanlarını hayal kurarak geçirmeyi severler.
Çalışma isteksizliği söz konusu olabilir. Ders başarıları düşebilir. Yasakları saçma, kendilerine tanınan hakları yetersiz bulurlar. Daha fazla özgürlük isterler.
Eğer aile baskıcı bir aileyse küskün somurtkan içe kapanık gençler olabilirler. Anne ve babaların beğenileri ile alay edebilirler. Onların düşüncelerini eskimiş bulurlar. Aileyle karşı isyankar tutumlarda artış söz konusu olabilir.
Kendilerine yönelik eleştirileri kabul etmek istemezler ancak kendileri eleştirmeyi severler.
Arkadaşları bu dönemde onlar için çok çok önemkazanır. Arkadaş grupları oluştururlar. Bu grupların kendi aralarında yazısız kuralları vardır. Kurallarına uyan kişileri gruplarına alırlar.
SINAVA HAZIRLIK SÜRENCİNDE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA
Öğrencilerimizin sınavı kazanamama nedenlerinden biri ‘düzenli bir çalışma alışkanlığının olmamasıdır.
Düzenli çalışma alışkanlığı olmayan öğrenci,
Çalışma yerini rastgele seçer, sürekli bir mekan edinmez,
Çalışma zamanını düzensiz kullanır,
Çalışırken düşünce ve hayallere dalar gider,
Yatarak çalışır,
Televizyon seyrederek yada müzik dinleyerek çalışır,
Yavaş okur,
Dersi ezberler, önemli konuları ayırtetmesini bilmez,
Derste anlamadığını sormaz,
Ders tekrarlarını yapmaz, nasıl olsa bir kere çalışmış ve anlamıştır,
Uykusu geldiği halde anlamasada çalışmaya devam eder. Önemli olan anlamak değil kaç saat çalıştığıdır.
ÇALIŞMA ODASI AYARLAYIN
- Aynı yerde yapılan çalışma, kişiyi ortama alıştırır ve dikkatin dağılmasını önler. Eğer bir çalışma odası yoksa, evin bir odasının uygun bir köşesini çalışma köşesi olarak ayarlayabilirsiniz.
- Oda ısısı normal olmalı (fazla sıcak veya soğuk olmamalı)
- Televizyon ve aşırı müzikten, afiş ve posterlerden uzak olmalıdır.
- Çalışma odası dikkatin dağılmaması açısından düzenli olmalıdır.
- Masada çalışmalı, yatarak çalışmamalıdır. Yatarak çalışmak ciddiyetten uzak bir çalışma olur, aynı zamanda uyku getirir.
- Çalışırken mümkün olduğunca derse konsantre olmalı. Bu yüzden hayallerini konuştuğunuz saatler evde mutlaka olmalı ki bu hayal kurma süreci ders çalışma ortamına aktarılmasın. (İstediği liseyi kazandığı hayalini kurdurabilirsiniz)
- Çalışma masasının karşısına duvara, istediği liseyi kocaman bir kağıda yazıp asabilir.
Ders Çalışırken Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmayınız.
TV izleyerek ders çalışmak… İlgi bölündükçe kalite kaybına uğrar. Ders çalışmaya konsantre olmak onunla baş başa olmayı gerektirir.
Sadık bir sevgili olunmalıdır. Ders çalışma zamanı gözü dersten başka bir şeyi ne görsün nede kulağı başka bir şeyi işitsin. (İyi bir sevgili olun kuralı)
ÇALIŞMADAN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 15 KURAL
- Her öğrenci kendi çalışma ortamına göre bir çalışma planı hazırlamalı ve buplana mutlaka uymalıdır.
- Çalışma metodunu dersin özelliğine göre seçmelidir. (Okuma, not tutma,anlatım, tümdengelim, tümevarım gibi) sayısal dersler çalışırken yazarak çalışma metodu uygulanmalıdır.
- Ders çalışmaları mutlaka belli bir yerde sakin bir ortamda bir masa üzerinde yapılmalıdır.
- Hemen her derste bütün konular çalışılmalı, konular arasında önemli önemsiz ayrımı yapılmalıdır.
- Ders araç ve gereçlerini çalışmaya başlamadan önce hazırlamalı, unutulmamalıdır ki araç ve gereç ihtiyacı olduğunda temin edilmeye çalışılırsa hem zaman kaybına hem de dikkat dağılmasına neden olur.
- Çalışmaya psikolojik olarak hazır olmayan kişi problemlerinden kendisini soyutladıktan sonra çalışmaya başlamalıdır.
- Öğrenmeyi aralıklarla yapmalı, bu aralıklarda dinlenmeyi, gezinti, söyleşi, müzik ile yapılabilir.
- Çalışılan konu kendi başına bir bütün değilse, geçmiş konular gözden geçirilmelidir.
- Sözel dersler çalışılırken ana düşünceleri dile getiren anahtar kelime ve cümleler tespit edilmeli gerekirse renkli kalemle altları çizilmelidir.
- İşlenecek konu dersten önce çalışılmalı, anlaşılmayan yerler tespit edilerek derse girilmelidir.
- Ders çalışılırken motive olunmalı, televizyon karşısında veya yatarak çalışmanın etkinliğini azaltacağı unutulmamalıdır.
- Düzenli bir defter tutma alışkanlığı kazanılmalı. Tükenmez kalem yerine kurşun kalem kullanmaya özen göstermelidir.
- Çalışırken bir cevabı ezberlemek yerine konuyu anlamaya veya problemin çözümü yolunu öğrenmeyi seçmelidir.
- Türkçe dersinin arkasından sayısal (matematik, fenbilgisi gibi) bir ders çalışılmalıdır.
- Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır.
ÇALIŞMA ESNASINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 5 KURAL
- Sınıfta dersler iyi dinlenmesi, ders sırasında başka şeylerle meşgul olunmamalı, anlamadığı yeri anında öğretmenine sormalıdır.(İyi bir sevgili olun kuralı)
- Öğretmen dersi anlatırken üzerinde durduğu noktalar ve sınıfa yönetilen sorular not edilmeli ve sonra çalışılmalıdır.
- Tahtaya yazılan bilgiler ve problem çözümleri dikkatli bir biçimde deftere geçirilmeli ve kontrol edilmelidir.
- Derslerde devamsızlık yapılmamalı, eğer zorunlu olarak yapılmışsa o dersteki konu arkadaşlardan öğrenilmelidir. Unutulmamalıdır ki bir sonraki konunun öğrenilmesi bir önceki konunun bilinmesine bağlıdır.
- Sınavlarda soruların cevaplarına geçilmeden önce cevaplar zihinsel olarak tasarlanmalı, kağıtlar verilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir.
ÇALIŞMADAN SONRA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 5 KURAL
- Bütün dersler işlendikçe çalışılmalı, konular biriktirilmemelidir.
- Dersler tekrar edilirken, anlaşılmayan konular tespit edilmeli, bir sonraki derste öğretmenine sorarak öğrenilmeli. Sorarak öğrenilenlerin unutulmayacağı hatırdan çıkarılmamalıdır.
- Sayısal dersler çalışılırken sınıfta öğrenilen çözüm yollarının yanı sıra başka çözüm yollarının da olup olmadığı kaynak kitaplardan araştırılmalı, özellikle örnek çözümler çoğaltılmalıdır.
- Zor anlaşılan konular için en verimli çalışma saatleri ayrılmalıdır.
- Çalıştığınız konuyu mutlaka daha sonra tekrar ederek, uzun süreli hafızaya geçmesini sağlayınız.
Çocuklarımızın ödevlerini sınav sürecinin bir parçası olarak görülmelidir. Verilen ödevler konularla ilişkili soruları içermektedir. Konuların pekişmesini sağlayarak tekrar niteliği taşır. Verilen ek çalışmalar ise geçmiş konuları kapsar niteliktedir. İkisinin süresinin ayarlanarak eş güdümlü çalışılması oldukça önemlidir.